Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Κανόνες Αντιπτέρισης

                                                                     

                                                                                     
Αντιπτέριση
Είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό άθλημα. 'Ανδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας ή φυσικής κατάστασης μπορούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο αναψυχής. Όμως, σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο απαιτείται η ανάπτυξη πολλών ικανοτήτων, όπως τεχνική, αντοχή, δύναμη, ταχύτητα και ευλυγισία, ώστε ο αθλητής να είναι ανταγωνιστικός.
Το άθλημα έχει εξαπλωθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο και είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε Ασιατικές χώρες, όπου αριθμοί θεατών της τάξης των 15.000 είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μεγάλους αγώνες. Επίσης, η Αντιπτέριση σημειώνει ραγδαία εξέλιξη και στην Ελλάδα.
Το 1995, όταν αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), υπήρχαν 90 εγγεγραμμένοι αθλητές. Σήμερα ο αριθμός ξεπερνάει τις 3.500.
Το ενδιαφέρον για το άθλημα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Όλες οι παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος συμμετείχαν με τους καλύτερους αθλητές τους, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από δωδεκάμηνη διαδικασία πρόκρισης.
Περιγραφή
Η Αντιπτέριση διεξάγεται μεταξύ δύο ή τεσσάρων αθλητών. Η ιδιαιτερότητα του αθλήματος, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Ολυμπιακά αθλήματα είναι το διπλό μικτό, δηλαδή η κοινή παρουσία ενός αθλητή και μίας αθλήτριας στο ίδιο ζευγάρι.
Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί το «φτερό» από τη ρακέτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσει πάνω από το δίχτυ, να πέσει στο γήπεδο του αντιπάλου και να κερδηθεί ο πόντος. Νικητής ανακηρύσσεται ο αθλητής ή το ζευγάρι που θα κατακτήσει δύο νικητήρια «games» των 15 πόντων το καθένα. Στο απλό γυναικών το «game» ολοκληρώνεται στους έντεκα (11) πόντους.
Το άθλημα της Αντιπτέρισης περιελαμβάνει πέντε αγωνίσματα:
1. Απλό ανδρών
2. Απλό γυναικών
3. Διπλό ανδρών
4. Διπλό γυναικών
5. Διπλό μικτό

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ :ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ


ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου